Robert en Annemarie zijn weer lekker thuis

Lao PDR (Please Don't Rush)

Na al een kleine selectie foto's van onze reis in Noord-Laos, eindelijk ook een reisverhaal van Laos nu we op het punt staan richting Cambodja te vertrekken.

We zijn begonnen in Vientiane, de hoofdstad, ongeveer 20 kilometer van de grens met Thailand. Vientiane is de meeste relaxte hoofdstad die we ooit gezien hebben, er gebeurt vrij weinig en er zijn eigenlijk maar twee hoofdstraten. Het was een hele fijne kennismaking met Laos, de mensen zijn zo aardig en nog niet zo verpest als in Thailand. We zijn de eerste dag naar de Patuxai, Laotiaanse Arc de Triomphe, gelopen. Niet echt een mooie kopie, hij is geheel van beton, maar het is een belangrijk Laotiaans monument. De tweede dag hebben we een scooter gehuurd en zijn samen met een ander Nederlands meisje richting Xieng Khuan (Buddha Park) gegaan, ongeveer 25 kilometer buiten de stad. Iemand heeft daar zijn volledige fantasie losgelaten op, wederom, beton en het staat vol met beelden van Boeddha en Hindoeistische figuren, zolas Shiva en apsara's. Zo'n scooter is niet helemaal ons ding hebben we besloten, dus de volgende dag hebben we een fiets gehuurd en zijn richting de Pha That Luang gefietst. Een gouden stoepa omringd door kloosters en het is het belangrijkste monument van Laos. Zoals gewoonlijk, PDR, hij ging 20 minuten te laat open. Na een noedelsoepje zijn we op zoek gegaan naar een traditionele Laotiaanse sauna. Heerlijk! We kregen een beeldige sarong om en daarna mochten we zoveel rondjes als we wilden in een stoomkamer. Er onder brandt een vuur met een ketel kokend water met allerlei kruiden. Lekkere bakkies thee drinken tussendoor en als toetje een massage van een uur. Wezijn lekker gekraakt!

Vanuit Vientiane zijn we richting Vang Vieng gegaan. We konden ons niet zo heel goed een voorstelling van Vang Vieng maken. Alleen dat je er kunt 'tuben' (je ziet de tubing-shirts door heel Azië). Tuben is met een binnenband van een tractor de rivier afvaren en je binnenlaten hengelen bij barretjes voor buckets, swings en waterslides. Maar wat bleek, het is er ook nog een keer supermooi, het landschap vol met rijstvelden, kleine riviertjes en grotten in het karstgebergte. We zijn één dag gaan tuben, meer dan genoeg! Maar het was erg gezellig en ook al zouden we het niet meer doen, ons toch weer laten verleiden tot een paar buckets. Ook hier hebben we een dag een fiets gehuurd en zijn tussen de rijstvelden en de loslopende koeien op zoek gegaan naar de Blue Lagoon, erg verfrissend! We hadden een meer dan relaxt guesthouse met bungalows met uitzicht op de rijstvelden, super!

Vanuit Vang Vieng zijn we doorgereisd naar Luang Prabang. Een busrit van meer dan 6 uur over maar 250 kilometer, dwars door de bergen. Luang Prabang is de oude koningsstad en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Ook hier was de sfeer erg relaxt, het wordt bijna saai, niemand valt je lastig. Behalve de tuktuk-drivers dan misschien, als je geen tuktuk wilt, willen ze je gelijk opium en wiet verkopen, rare snuiters! We zijn naar een paar tempels geweest, oa de Wat Xieng Thong en de tempels op de Phu Si-heuvel, allemaal goud wat er blinkt! Verder zijn we naar het Royal Palace Museum geweest, waar ook de Pha Bang ondergebracht is. Dit is het belangrijkste Laotiaanse-Boeddhistische beeld en ze zijn als de dood dat de Thai hem jatten, dus waarschijnlijk hebben we een kopie gezien en is het orgineel ergens achter slot en grendel. De laatste dag hebben we lekker bij de watervallen van Kuang Si gerelaxt. Supermooi, allemaal kleine terrassen waar je in het blauwe water kon zwemmen en ze hebben er een opvangcentrum voor moon bears, grappige mini-beren.

Nadat we Nederland van Uruguay hadden zien winnen, hebben we besloten terug te gaan naar Vang Vieng om daar de finale te kijken. Goede gok, want er waren een hoop Nederlanders. Jammer genoeg.... meer hoeven we niet te zeggen, maar natuurlijk zijn we erg trots dat ze in de finale stonden. In Vang Vieng hebben we niet veel uitgespookt, beetje lummelen bij de bungalow met uitzicht op de rijstvelden, in het riviertje zwemmen achter het guesthouse, kaarten en baguettes eten, we konden niet wegkomen!

Vanuit Vang Vieng zijn we via Vientiane naar Pakse gegaan, in het zuiden van Laos. Wederom een nachtbus, een VIP Sleepersbus. Oké, wat moeten we ons daar nu weer van voorstellen. Een bus vol met anderhalfpersoons-stapelbedden, echt waar, heel apart, maar opzich hebben we best lekker geslapen. In Pakse hebben we de eerste dag niet zoveel gedaan, even wat slaap ingehaald en lekkere koffie gedronken, want de koffieplantages liggen in de buurt. De dag erna zijn we op een volledige dagexcursie gegaan richting het Bolaven Plateau. Dat was even wennen, normaal doen we niet zoveel op één dag. We zijn naar een aantal watervallen geweest, op een organic theeplantage, een heleboel koffiebonen gezien en we zijn in een Mon-Khmerdorp geweest, één van de minderheden in Laos. Normaal houden we niet zo van apies kijken, maar er ging van ons tourgeld 1 USD p.p. naar de bouw van een nieuwe basisschool. Ze vonden ons ook erg interessant en we hebben allebei nog een traditionele pijp gerookt, foto's volgen.

Nu zitten we in een gebied wat ze '4000 Islands' noemen, vlakbij de grens met Cambodja. De Mekong waaiert hier uit in een binnendelta met allemaal kleine eilandjes. Er is niet zo heel veelmeer te doen dan liggen in je hangmat met uitzicht op de Mekong. We zijn nog wel met een fiets, waarvan de ketting er continue afliep en de banden plat waren aan het einde van de dag, het eiland Don Khon rondgegaan. Watervallen kijken en lekker stuiteren op de fietspaden. Vanuit hier gaan we morgen of overmorgen door naar Kratié, Cambodja. Laos is echt super relaxt en echt een aanrader, maar we zijn weer toe aan een nieuw land en een nieuw avontuur.

Cheers!

Wim en Dinie

Super om het te lezen, nu de foto's

Wim en Francien

Dien heeft het ook al geschreven maar wat een mooi reis verhaal, ik zal het missen .
maar in Lopik kan je ook leuk vertellen , jullie zijn Lopik toch niet vergeten, thuis komen begint zich toch al aan te dienen, maar geniet nog van de mooie tijd.

xx

fam vd berg

Hai,
al een poosje niet meer gereageerd maar we lezen jullie verhalen met plezier, bij ons nog alles goed, niet meer dan op een mooie dag lekker aan de lek liggen( dat kennen jullie vast nog wel)en een gewone vakantie naar mallorca. ik heb het idee dat jullie zo samen nog wel de hele wereld over kunnen.

super leuk! dikke kus van ons.

pien