Robert en Annemarie zijn weer lekker thuis

Battambang, Phnom Penh en Sihanoukville

Jullie hebben allemaal de foto al mogen aanschouwen van Robert die gefrituurde krekels eet. Annemarie was nog een beetje aan het bijkomen van haar voedselvergiftiging, dus heeft ze voor deze keer overgeslagen, maar ze eten die dingen hier net als wij een handje pinda's. Echt waar!

Battambang is net als Kratie nog een opkomende bestemming in Cambodja. De plaats zelf is niet zo heel erg boeiend, maar de omgeving maakt dat ruimschoots goed. We zijn wederom met de tuktuk de hele dag op stap geweest. Als eerste zijn we een ritje gaan maken met de Bamboo Train. Dit is één van de weinige plaatsen in Cambodja waar dit nog kan en ze zijn er een beetje een toeristische attractie van aan het maken. Er ligt een smal spoor, overgroeid met onkruid en een beetje vervormd hier en daar. Ze rijden er op met een bamboe-platform aangedreven door een motor van een grasmaaier. En het gaat flink hard, een soort achtbaan die alleen maar rechtdoor gaat en als er tegenliggers aankomen die groter zijn, moet het hele zooitje uit elkaar gehaald worden. We hebben vreselijk gelachen! Na een ritje van 40 minuten zijn we verder gegaan naar de Phnom Banan. Het landschap rond Battambang is super vlak met hier en daar ineens een heuvel, zoals de Phnom Banan dus (Phnom betekend heuvel in het Khmer). 358 traptreden en een pre-Angkoriaanse tempel op de top die ze een mini-Angkor Wat noemen. De enige gelijkenis die we konden vinden was dat ook deze tempel vijf torens heeft, maar daar houdt het dan ook wel op. Wel een mooi uitzicht op de rijstvelden! Vanaf de Phnom Banan zijn we via dirtroads tussen de rijstvelden naar de Phnom Sampeau gereden. Hier stonden we voor het eerst in oog in oog met de gruweldaden van de Khmer Rouge. In deze heuvel zijn namelijk een aantal grotten, die nu bekend staan als de Killing Caves. Tegenstanders van de Khmer Rouge werden hier gemarteld en door gaten in het dak naar beneden gegooid, heel bizar. In dezelfde grotten zitten ook een heleboel vleermuizen. De Cambodjanen zeggen: like Chinese, so many bats' en inderdaad het waren er echt enorm veel. Het duurt een uur voor dat ze allemaal zijn uitgevlogen na zonsondergang!

Na Battambang zijn we richting Phnom Penh gegaan. De eerste stad sinds Bangkok met meer dan een miljoen inwoners, maar in verhouding voelt het nog steeds als een groot dorp, maar dan wel met heel heel heel veel scooters! Verder hebben ze er ook last van een Lexus-mania, de één na de ander komt langs rijden. De eerste dag zijn we een beetje luchtig begonnen met het Royal Palace en de Silver Pagoda. Het Royal Palace lijkt best veel op die in Bangkok, maar wel mooi. De Silver Pagoda is een ander verhaal, die is echt uniek. De vloer is namelijk helemaal betegeld met zilveren tegels van elk één kilo, ze hebben er grotendeels kleden overgelegd, maar je loopt er dus gewoon overheen. Verder staat het helemaal vol met waardevolle Boeddha-beelden. Eén is mansgroot, ingelegd met meer dan 2000 edelstenen en van 90 kilo puur goud. We krijgen wel een beetje het gevoel dat Boeddha het toch niet helemaal zo bedoeld heeft met die pracht en praal.

De tweede dag was wat minder luchtig aangezien er in Phnom Penh ook een aantal bezienswaardigheden zijn uit de gruweltijd van de Khmer Rouge. We hebben eerst een tuktuk genomen naar de Killing Fields, net buiten Phnom Penh. Hier werden de gevangenen vermoordt die in de Tuol Sleng gevangenis(S-21) vast hadden gezeten. Niet alleen soldaten en tegenstanders van het regime, maar ook vrouwen, kinderen en babies. Er zijn overal nog putten zichtbaar waar de massagraven zijn geweest en tijdens het regenseizoen komen er nog steeds botfragmenten en kledingstukken naar de oppervlakte. Er is nu een klein museum en er staat een herdenkingspagode, die vol ligt met kledingstukken en schedels. Terug in de tuktuk waren we er flink stil van. Vervolgens zijn we naar het Tuol Sleng Genocide Museum geweest. S-21, één van de vele gevangenissen tijdens het regime van de Khmer Rouge, waar mensen werden gemarteld en gevangen gehouden. Een paar dagen voordat wij in Phnom Penh waren aangekomen is één van de eerst kopstukken van de Khmer Rouge, Duch, de voormalige directeur van S-21 veroordeeld. De eerste sinds dat dit allemaal tussen 1975 en 1979 gebeurd is en ook de enige van de overgebleven Khmer Rouge-leiders die berouw heeft getoond. Hierna waren we wel weer toe aan wat luchtigs en hebben het National Museum bezocht, vol met beelden uit de Angkoriaanse tijd en hebben we de dag afgesloten bij één van de vele terrassen langs water op de Sisowathkade.

Nu zijn we in Sihanoukville, onze laatste bestemming in Cambodja voor we teruggaan richting Bangkok voor onze vlucht naar Amsterdam. We gaan hier lekker nog een paar dagen van het strand genieten en hopelijk nog een beetje aan onze tan werken!

Cheers!

Wim en Dinie

Indrukkendwekkend het bezoek aan de Killing Fields en de gevangenis, ik kan me voorstellen dat je daar stil van wordt en het even moet verwerken.